Улогата на Борот во производството на јаболка

Борот е вклучен во формирањето на ќелиите, стабилизацијата и лигнификацијата и диференцијацијата на ксилемот. Потребен е за да се обезбеди нормален развој на новите ткива од коренот до цветовите и плодовите. Борот е одговорен за ртењето на поленот. Затоа, малите количини на бор може да резултираат со сиромашен развој на цветот и овошјето. Во неколку случаеви предизвикува „експлозивен цут‘‘ каде цветовите се сушат и збрчкуваат за време на цветањето.

Недостатокот на Бор – симпотми кај растението

Младите листови изгледаат побледо.
Растот е попречен па растенијата изгледаат џуџести/мали.
Неуспех во формирањето на цветовите и плодовите.
Распаѓање на коренот и формирање на несовршен корен.
Во случај на недостаток на Бор кај јаболкото, професионалниот Хортицентар тим препорачува да нанесете Oligo Borax 11% и Oligo Boron 150g/L течен, ѓубрива од производствената палета на Ван Иперен, Холандија за кои ексклузивен увозник и дистрибутер за Македонија е токму Хортицентар.
Начинот на нанесување, концентрацијата и дозата како и за дополнителни информации за овие извонредни производи на програмата на Ван Иперен можете да најдете доколку го контактирате тимот на Хортицентар – Greenhouse training center.